Tähtifantasia-palkinto 2010

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtifantasia-palkinto
parhaasta vuonna 2009 suomeksi ilmestyneestä
käännösfantasiakirjasta annetaan Tammen julkaisemalle
HARUKI MURAKAMIN romaanille KAFKA RANNALLA.
Teoksen on suomentanut Juhani Lindholm.

15-vuotias Kafka Tamura karkaa kotoaan – tästä alkaa myyttinen etsintäretki. Tokiossa asuva eläkeläinen Nakata tempautuu hänkin pakomatkalle. Nakata on mies vailla menneisyyttä. Hän ei osaa lukea eikä kirjoittaa mutta pystyy puhumaan kissojen kanssa. Kaksi tarinasäiettä kietoutuvat toisiinsa mukaansatempaavaksi ja jännittäväksi kokonaisuudeksi.

Yli kuudensadan sivun mitastaan huolimatta Haruki Murakamin Kafka rannalla on helppolukuinen ja taitavasti rytmitetty romaani. Juonenkäänteet yllättävät, ja tarinaa maustaa lämmin huumori.

Murakami maalaa kiehtovia näkyjä maagisen realismin hengessä. Hän tarjoaa arvoituksia pureskeltavaksi ja haastaa lukijan tekemään omia päätelmiä. Kirjailija yhdistää tarinassaan luontevasti kokemukset tietoisesta ja alitajunnasta, arjesta ja toisesta todellisuudesta. Mielessä on tuntemattomia mahdollisuuksia, moraalinen vastuu alkaa unista.

Kafka rannalla käsittelee monia teemoja: yhteyden etsintää toisiin ihmisiin, muistin ja mielikuvituksen merkitystä, kohtaloa ja vapaata tahtoa sekä rohkeutta päästä menneisyyden yli. Rakkaudesta kirjoittaessaan Murakami pohtii, onko täydellinen onni edes mahdollista. Hän kirjoittaa rakkauden saavuttamisen vaatimasta itsekkyydestä ja sen katoavaisuudesta, menetyksen nostamasta surusta.

Vaikka teoksessa kuvataan murhaa ja rakastetun kuolemaa, on kirjan perusvire elämänmyönteinen. Päähenkilöt kohtaavat matkallaan ihmisiä, joilla on suuri sydän ja halu auttaa. Elämä ei voi jähmettyä paikoilleen, sillä ihmisyys muodostuu teoista ja valintatilanteista, joiden eteen joudumme.

Tähtifantasia-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat:
Kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen ja fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.

Aiemmin Tähtifantasia-palkinto on myönnetty Jeff VanderMeerin Pyhimysten ja mielipuolten kaupungille (Loki-kirjat, 2006), Ngugi wa Thiong ’on Variksen Velholle (WSOY, 2007) ja Ellen Kushnerin Thomas Riiminiekalle (Vaskikirjat, 2008).

Lisätietoja:
Helsingin Science Fiction Seura ry.
Jukka Halme
040-3347488
jukkahoo@sci.fi

Palkinnosta myös:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tähtifantasia-palkinto
http://www.kirjavinkit.fi/kirjallisuuspalkinnot/tahtifantasia

About these ads

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s