Finnconissa kirjoittajat tapasivat

Finnconista jäi hyvä jälkimaku. Olin monessa mukana (mm. järjestämässä ohjelmavastaavan ominaisuudessa tapahtumaa ja hakemassa rahoja) ja siksi käsitykseni conista on värittynyt kaikenlaisen kiireen ja säätämisen vuoksi. Mutta yksi keskeisistä ilonaiheista on tapahtuman kirjallisuusohjelma ja eritoten kirjoittajien tavoittaminen.

Perjantaina järjestimme Nova-kärkikympille palauteseminaarin. Paikalle tuli loppujen lopuksi viisi palkittua, ja jokainen saikin ruhtinaallisen noin puoli tuntia aikaa tekstinsä käsittelyyn. Kirjoittajat eivät tienneet vielä siinä vaiheessa keskinäistä järjestystään. Palautetta tuli niin tuomareilta, esiraatilaisilta kuin toisilta kirjoittajilta, ja käsitykset menivät sopivasti ristiin. Tuomareista paikalle pääsivät Pasi Karppanen ja Johanna Vainikainen-Uusitalo, esiraadista Christine Thorel. Muut olivat estyneitä joko ohjelman tai matkustamisen takia olemaan paikalla.

Minusta palautetilaisuus oli itsessään arvokas, ja antoi kirjoittajillekin taatusti sen kuvan, että novelleihin liittyy paljon myös ihan makuasioita ja kaikkea annettua palautetta ei ole tarkoitus siirtää novelleihin editointivaiheessa, vaan oppia voi myös ottaa tulevaa varten. Conin järjestelyjen takia en voinut olla täysin seesteisessä keskeytyksittä toimineessa tilanteessa, ensi kerralla kannattaa tsekata, että seminaari saa häiriöttömän tilan ja ajankohdan itselleen.

Yleinen kirjoittajatapaaminen toimi sitten kunniavieraiden varassa. Sari Peltoniemi sekä Pat Cadigan ja Ellen Kushner kertoivat omasta kirjoittamisestaan. Saara Henriksson hoiti juontamisen intohimolla, mistä suuret kiitokset. Itse olin melko tiltissä iltapäivällä ja kun perhekin saapui paikalle, niin hässäkän määrä lisääntyi. Illan päätteeksi jaettiin Nova-palkinto, ja se meni Tomi Jänkälälle. Minulle voittajaluettelo oli myös yllätys, sillä kirjoittajien henkilöllisyys oli perinteisesti pidetty myös tuomareilta salassa.  Iso kiitos Leila Paanaselle, joka on hoitanut sihteerin hommat esimerkillisesti.

Oman jännitysmomenttinsa perjantaille aiheutti Kosmoskynä 2/2010 jota metsästimme kuin parastakin harvinaista metsästysartikkelia. Tamperelainen paino oli jostakin syystä lähettänyt paketin Turkuun (vaikka oli sovittu että paketti haetaan) . Koska turkulaiset autoilijat olivat tietääksemme jo tulleet coniin, keksimme että paketin voi käännyttää Jyväskylään, olihan se kulkenut vuorokaudessa Tampereelta Turkuun. Mutta sitten käännyttämisen jälkeen paketista ei saanut netin kautta enää tietoja. Lopulta Hirsjärven Irma meni paikalliseen postiin ja vietti siellä 45 minuuttia juttelemassa siitä, mihin yksi paketti on voinut kadota. Postin mukaan paketti a) oli toimitettu alun perin Tampereelta Jyväskylään b) kulki kehää Turun postinjakelukeskuksessa. Kuitenkin se oli ollut koko ajan Jyväskylässä.

Iso kiitos Irmalle ja Saaralle siitä, että lehdet lopulta lauantaina olivat haettavissa postista, ja saimme tuoretta  numeroa näytille. Usko lehteen ja sen tulevaisuuteen palasivat välittömästi.

Lauantaina oli Kirjailijatalolla ollut Boris Hurtan Kauhua kellarissa, joka oli jonkinlaisen kummallisen kaksoisbuukkaamisen vuoksi ollut kaksi kertaa täynnä kuulijoita. Onnistunut tilaisuus, kuulemma, vaikkakin kellari oli ollut yöpymisen jäljiltä sotkuinen… Atoroxkin jaettiin, ja se meni odotetusti Heikki Nevalan Portti-voittajanovellille. Oma novellini Pienen rasian jumala oli kolmas, kiitokset äänistä. Erityisesti kuitenkin ilahdutti, että Tomi Jänkälän Usvassa julkaistut kaksi novellia Keskikesällä Harri ja Veden vangit (Usvan elementtikisan yksi voittajista). olivat kärkikympissä.
Sunnuntaina oli Usvan palkintojenjakotilaisuus, jonka satoa on nähtävissä lähtien tästä juutiibivideosta (muut videot voi hakea nimellä lyhyttä ja hyvää): http://www.youtube.com/watch?v=mWIa_8mzObg
Kiitos Jussi K. Niemelälle nauhoituksesta.

Tuomarit kertoivat diktatoorisella yksinoikeudella näkemyksiään novelleista ja olivat osin myös eri mieltä. (postaan erikseen ajatuksiani kisasta).

Usvan tilaisuuden jälkeen oli vielä Tieteiskirjoittajien miitti, jonka alustajana toimi Boris Hurtta. Paikalla oli runsas joukko kirjoittajia, ja keskusteli polveili vapaamuotoisesti ihmisiä kiinnostaviin suuntiin. Paikalla olivat mm. Tero Niemi ja Anne Salminen kertomassa kirjakuulumisiaan.

Huomasin palkittuja ja paikalle tulleita kirjoittajia katsellessani, että Jyväskylässä on yllättävän monta lahjakasta kirjoittajaa. Jopa niin paljon, että sinne kannattaa järjestää kurssi/työpaja tms. spefikirjoittamisen ympärille. Selvästikin hyvä viikonloppu, kun ideoita tuli niin paljon – osa heti toteutettavia, osa pitkän tähtäimen yhteistyösuunnitelmia.

Tieteiskirjoittajilla oli muuten myös lauantaina kokous (hallituksen kokous, joka oli avoin muillekin)). Kokouksessa saimme hienosti linjattua Kosmoskynän tulevien numeroiden aikatauluja ja sisältöjä ja tekijöitä. Erityisesti se lämmittää tässä nyt mieltä – tuntuu että Finncon aina elvyttää toimintaa, se on vuoden kohokohta johon on toimintaa hyvä tähdätä.

Stk:lla ei muuten tänä vuonna ollut omaa myynti/esittelypöytää, vaan olimme mukana Tutkan/TSFS:n piskuisessa pöydässä (kaikilla oli aika pienet pöydät). Suurin myynti (6 Kirjoita kosmosta) tapahtui suoraan tilaisuuksissa, pöydän kautta myynti oli pienempää mutta tuli pari uutta jäsentä. Ensi vuonna täytyy taas miettiä, miten yhdistys parhaiten voisi olla esillä…

Kiitos kaikille kirjoittajaohjelmassa mukana olleille. Olette tärkeitä!

About these ads

2 thoughts on “Finnconissa kirjoittajat tapasivat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s